본문 바로가기
종교철학역사

닭과 양과 염소의 손질법에 관한 레위기 3장

by 에이제이패션 2024. 1. 25.

레위기 3장은 하나님께 제를 올리는 방법 중 닭과 양 그리고 염소에 관한 손질법이 자세히 나와있습니다. 다듬는 방식은 거의 비슷하며 하나님은 지방은 자신에게 바치되 인간들은 지방과 피를 먹지 말라고 하며 영원한 법규로 지정합니다. 

 

 

평화의 제물 흠없는 제물

 

 

https://zrr.kr/SVTp

 

레위기 2장 제사가 아닌 소제의 격식

레위기 2장은 제사에서 소제의 형식과 격식에 관해서 알려주는 내용입니다. 소제는 하나님께 올리는 선물 같은 것을 의미하는 것 같은데요. 제사는 피 있는 동물을 바치는 거라면 선물을 바치는

willhouse.tistory.com

 

 

 

1. "If his offering is a sacrifice of peace offering, if he offers an animal from the herd, male or female, he shall offer it without blemish before the Lord.

2. And he shall lay his hand of the head of his offering and kill it at the entrance of the tent of meeting, and Aaron's sons the priests shall throw the blood against the sides of the altar.

3. And from the sacrifice of the peace offering, as a food offering to the Lord, he shall offer the fat covering the entrails and all the fat that is on the entrails,

4. and the two kidneys with the fat that is on them at the loins, and the long lobe of the liver that he shall remove with the kidneys.

5. Then Aaron's sons shall burn it on the altar on top of the burnt offering, which is on the wood on the fire; it is a food offering with a pleasing aroma to the Lord.

 

 

 

너무 당연한 얘기같지만 제를 올릴 때나 선물을 할 때는 무엇이 되든 흠없는 깨끗한 것을 드려야겠죠. 레위기 3장 1장도 그렇게 시작합니다. 그리고 아론 제사장은 제물을 회막 입구에서 죽이고 아론의 아들들은 피를 제단 옆에다 뿌리라고 합니다. 이것은 마치 신성한 예배 느낌보다는 마치 무당 굿을 하는 이미지가 연상되네요.

 

 

 

그래서 가만히 생각해 보면 한국의 굿판도 이러한 성경 속 의식에서 파생된 게 아닌가 합니다. 한국식 굿판에서도 생닭을 잡고 목을 비틀고 닭피를 뿌리고 등등 비슷한 장면이 자주 나오듯이요. 뭔가 알록달록하게 옷 입는 것도 그렇고요. 

 

 

 

 양의 내장을 태워

 

 

 

6. "If his offering for a sacrifice of peace offering to the Lord is an animal from the flock, male or female, he shall offer it without blemish.

7. If he offers a lamb for his offering, then he shall offer it before the Lord, 

8. lay his hand on the head of his offering, and kill it in front of the tent of meeting; and Aaron's sons shall throw its blood against the sides of the altar. 

9. Then from the sacrifice of the peace offering he shall offer as a food offering to the Lord its fat; he shall remove the whole fat tail, cut off close to the backbone, and the fat that covers the entrails and all the fat that is on the entrails

10. and the two kidneys with the fat that is on the at the loins and the long lobe of the liver that he shall remove with the kidneys.

11. And the priest shall burn it on the altar as a food offering to the Lord.

 

양을 바칠 요량이라면 제사장이 머리 위에 손을 얹고 회막 앞에서 죽이라고 하는데요. 머리에 손은 왜 올리는지 모르겠네요. 그리고 주님께 바칠 제물의 기름기를 제거하고 신장을 떼어내고 등등 내장 제거에 관해 꼼꼼하게 설명하는 구절인데요. 이렇게까지 꼼꼼하게 알려주는 이유를 모르겠습니다. 

 

 

 

하지만 하나님의 명령에 따라 이렇게 제를 올리는 방식부터 동물의 내장을 어떻게 제거하는지 등에 대해서 알려주는 것은 새로운 문명, 혹은 교육 차원에서 알려주는 것이 아니었나 싶습니다. 그전까지 이 세계 사람들이 먹을 줄을 몰랐거나 미개한 방식으로 섭취해서 정갈하고 위생적인 방법을 알려주려고 했는지도 모르겠고요.

 

 

 염소의 내장을 태워

 

 

12. " If his offering is a goat, then he shall offer it before the Lord

13. and lay his hand on its head and kill it in front of the tent of meeting, and the sons of Aaron shall throw its blood against the sides of the altar.

14. Then he shall offer from it, as his offering for a food offering to the Lord, the fat covering the entrails and all the fat that is on the entrails

15. and the two kidneys with the fat that is on them at the loins and the long lobe of the liver that he shall remove with the kidneys.

16. And the priest shall burn them on the altar as a food offering with a pleasing aroma. All fat is the Lord's.

17. It shall be a statute for ever throughout your generations, in all your dwelling places, that you eat neither fat nor blood."

 

닭에 이어 양과 염소 모두 손질하는 법을 알려주는 것 같습니다. 그러나 방식이 크게 다르지는 않아 보입니다. 그리고 17절 마지막 구절에서는 너희들은 지방도 피도 먹지 않는 것을 영원한 법령으로 규정합니다. 그리고 이전에 지방은 하나님께 바치라고 하는데요. 동물의 지방을 어디다 쓰시려고 하는지 모르겠네요. 물론 그것을 태우라는 의미 같긴 하지만요. 지방 태운 냄새를 흡입해서 뭐가 좋다는 것인지 모르겠습니다. 

반응형

댓글